- کد مطلب : 33422 |
- تاریخ انتشار : 15 اسفند, 1396 - 11:21 |
- ارسال با پست الکترونیکی
آغاز ماموریت دولت علیه "بحران آب"
به گزارش صنعت نویس، اوایل اسفندماه امسال بود که هیات وزیران با تشکیل کارگروه ملی «سازگاری با کمآبی» بهمنظور فراهم کردن شرایط لازم برای سازگاری با کم آبی در مناطق مختلف کشور و اتخاذ تصمیمات مناسب، موافقت کرد. حال با گذشت چند روز از چراغ سبز تصمیمسازان کشور به راهاندازی این کارگروه، روز گذشته تصویبنامه هیات وزیران برای کارگروه ملی «سازگاری با کمآبی» در ۹ بند تنظیم و ابلاغ شد.
در این تصویبنامه تمامی وزارتخانهها و سازمانهای همکار در این کارگروه، شامل وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محیطزیست، سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان صدا وسیما مکلف شدند در مجموع ۱۲ ماموریت را به سرانجام برسانند.
بهگفته متولیان دولتی، تدوین اصول و مبانی توزیع آب بین مصارف مختلف، برنامهریزی و انجام هماهنگیهای لازم برای انطباق الگوی کشت مناسب هر منطقه متناسب با شرایط کمآبی، پشتیبانی از تدابیر استانها در مورد جلوگیری از بروز مشکلات و تعارضات اجتماعی ناشی از کاهش منابع آب و گزارشگیری و نظارت بر عملکرد و پیشرفت برنامهها در کارگروههای استانی با مسوولیت استانداران از جمله اهدافی است که در این کارگروه دنبال میشود.
آمارها نشان میدهد منابع آب کشور در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند و به جز ۱۲ استان سایر استانها با شرایط بحرانی کمبود آب مواجه هستند. از سوی دیگر طی چند سال اخیر به دلیل کاهش بارندگیها میزان ورودی سدها با کاهش محسوس ۳۱ درصدی روبهرو شده و در نتیجه این روند، منابع آبی ایران روز به روز در حال تقلیل رفتن است.
اما برای برون رفت از این وضعیت بحرانی، چه باید کرد؟ دولتمردان در تازهترین اقدام خود کارگروهی به نام «سازگاری با کمآبی» را تشکیل دادهاند که قرار است تا پایان سال وارد فاز عملیاتی شود. ارزیابیها نشان میدهد متولیان دولتی بهدنبال آن هستند که در این کارگروه موضوع آب را در بعد کلان و یکپارچه ببینند، نه بهصورت بخشی. بهگفته مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، قرار نیست این کارگروه در حد حرف باقی بماند؛ چراکه بزرگترین ضمانت اجرایی آن حضور وزرای مرتبط با این موضوع در کارگروه است.
ماموریتهای چندگانه
اما در کارگروه «سازگاری با کمآبی»، اسحاق جهانگیری چه وظایف و ماموریتهایی برای سازمانها و وزارتخانههای مربوطه در نظر گرفته است؟ در بند اول این تصویبنامه آمده است که بهمنظور هماهنگی، انسجام و پیگیری اجرای قوانین و مقررات موثر در تحقق سازگاری با کمآبی و تعادل منابع و مصارف آب در مناطق مختلف کشور و اتخاذ تصمیمات مناسب در چارچوب قوانین مربوط، کارگروه ملی «سازگاری با کمآبی» با مسوولیت وزیر نیرو و عضویت وزیران جهاد کشاورزی، کشور و صنعت، معدن و تجارت و روسای سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان برنامه و بودجه کشور تشکیل میشود.
طبق جزئیات این کارگروه، هر یک از دستگاههای اجرایی براساس قوانین و مقررات مربوط، تکالیف قانونی خود را در این زمینه باید انجام دهند و تشکیل کارگروه مذکور تنها برای هماهنگی بین دستگاههای اجرایی است. در بند اول این تصویبنامه، یک ماموریت برای وزارت نیرو و ماموریت دیگر برای وزارت جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده است. تعیین چگونگی توزیع کمبود آب بین مصارف مختلف شامل شرب و بهداشت، صنعت، کشاورزی، فضای سبز و محیطزیست از طریق بررسی و تعیین اولویت مصارف در قالب منابع آب در دسترس در سال آبی در چارچوب منابع آب تخصیص یافته، ماموریتی است که توسط وزارت نیرو در هر حوزه و استان باید انجام شود.
وزارت جهاد کشاورزی نیز وظیفه دارد در هر حوزه یا استان، برنامهریزی و هماهنگیهای لازم برای انطباق الگوی کشت مناسب هر منطقه متناسب با شرایط کمآبی و باتوجه به سهم کاهش منابع آب در اختیار بخش کشاورزی و در چارچوب الگوهای کشت را در دستور کار قرار دهد. همچنین پشتیبانی از تدابیر استانها درخصوص جلوگیری از بروز مشکلات و تعارضات اجتماعی ناشی از کاهش منابع آب در دسترس تعیین شده برای هر استان و نظارت بر عملکرد و پیشرفت برنامهها در کارگروههای استانی از دیگر مواردی است که در بند اول این تصویبنامه تعیین شده است.
نظارت بر عملکرد و پیشرفت برنامهها در کارگروههای استانی یکی دیگر از مواردی است که در بند اول درج شده است.
در بند دوم هم رئیس سازمان برنامه و بودجه و مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استانها بهترکیب شورای حفاظت از منابع آب زیرزمینی اضافه میشوند و شورای مذکور بهعنوان کارگروه استانی علاوه بر وظایف مندرج در تصویبنامه، برای سیاستگذاری و برنامهریزی اجرایی در زمینه سازگاری با کمآبی از جمله تعیین سهم کمبود بخشهای مختلف مصرف متناسب با شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی مناطق مختلف و براساس سهم آب تعیین شده برای استان در هر حوضه آبریز در چارچوب تصمیمات کارگروه ملی با رعایت قوانین مربوط اقدام میکند. در بند سوم این تصویبنامه نیز آمده است سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل سطح زیرکشت بهاره و زمستانه، اعمال محدودیت یا ممنوعیت کشت برنج (خارج از استانهای گیلان و مازندران) با توجه به محدودیتهای منابع آبی در حوضههای آبریز استان اجرا شود.
اما در بند چهارم چه وظایفی برای سازگاری با کمآبی کشور در نظر گرفته شده است؟ بر این اساس همه دستگاههای اجرایی و سازمانهای عمومی مربوطه، با هدف آزادسازی منابع آب در اختیار فضای سبز و خدمات شهری باید بهگونهای برنامهریزی کنند که تا پایان سال ۱۳۹۷ حداقل ۳۰ درصد آب مصرفی فضای سبز و خدمات شهری در شهرها نسبت به سال ۱۳۹۶ با روشهای مختلف از جمله انتخاب گونههای گیاهی متناسب با شرایط اقلیمی و کم آببر برای فضای سبز کاهش یابد. در بند پنجم نیز قید شده که تحویل حجمی آب برای تمام مصارف از جمله کشاورزی با رعایت کارکرد مجاز انجام شود. این درحالی است که درصورت عدم رعایت سقف ساعت کارکرد درخصوص منابع آب زیرزمینی و مصرف برق بیش از میزان مندرج در پروانه بهرهبرداری، بهای برق اضافی براساس مصارف تجاری محاسبه میشود. بند ششم هم استانداران را مکلف کرده است که پس از تصویب شورای برنامهریزی توسعه استان، منابع مالی موردنیاز تحقق اجرای این تصویبنامه را از محل منابع مصوب مربوط در اختیار استان تامین کنند. درصورت عدم کفایت این منابع، نحوه تامین مالی موردنیاز با پیشنهاد کارگروه ملی در هیات وزیران تصمیمگیری خواهد شد.
در مواردی که برای جبران کمبود آب شرب در سقف الگوی مصرف بازنگری شده متناسب با شرایط کمآبی، جابهجایی حقابههای کشاورزی موضوع تبصره (۱) ماده (۱۸) قانون توزیع عادلانه آب ضروری باشد، در بند هفتم قید شده که منابع مالی موردنیاز برای پرداخت مابه ازای حقابه جابهجا شده، مطابق سازوکار بند (م) ماده (۲۸) قانون الحاق موادی از قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوبه ۱۳۹۳، تامین شود. از سوی دیگر، مطابق با بند هشتم این تصویبنامه، در اجرای بند (الف) ماده (۳۹) قانون برنامه ششم توسعه، تعرفه مصارف مازاد بر الگوی مصرف آب شرب و بهداشت، بهصورت پلکانی و با رعایت اصل بازدارندگی و متناسب با شرایط آبی از سوی وزارت نیرو جهت تصویب به هیات وزیران ارائه میشود. در آخرین بند این تصویبنامه نیز قرار است سازمان صداوسیما با همکاری وزارت نیرو برای اطلاعرسانی و برنامهسازی مناسب همگانی از وضعیت منابع آب بهطور مستمر، متناسب با سیاستهای اتخاذ شده در کارگروه ملی اقدام کند.
منبع:اقتصادنیوز
آخرین اخبار
- بازار طلا از نقره عقب می ماند؟
- تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در گل گهر سیرجان
- ادعای عجیب درباره سرمایهگذاری سایپا در سوریه
- در کنار کار سختی که دارید محوریت خانواده را حفظ کنید
- باید قدر سرمایه های معنوی شهرستان را دانست
- پیش بینی شرکت مزاری از آینده بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۵
- نرخ تورم آبان ماه اعلام شد
- بورس تا پایان سال سوپرایز می شود
- پیشبینی قیمت دلار تا پایان 1403
- گل گهر کارفرمای برتر سلامت محور کشور
- وزیر صمت با لباس گرم در پویش کاهش دو درجه ای سامانه های حرارتی
- تجلیل معاون رییس جمهور از مدیرعامل گل گهر
- پیش بینی همتی از قیمت بیت کوین
- دستاورد موفقیتآمیز گلگهر در کسب و استقرار استاندارد ISO 10015
- عرضه 1 میلیون قطعه سکه در بازار
- شرایط خرید سکه ضرب ۱۴۰۳ از مرکز مبادله اعلام شد
- کسب نشان زرین دوستاره برای گل گهر
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
افزودن نظر جدید