دوانی کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد:

رشد شاخص‎ بازار بورس حبابی است یا واقعی؟

دوانی کارشناس بازار بورس بر این عقیده است که به دلیل سپرده‌گذاری‌های وسیعی که از سوی مردم در بانک‌ها انجام می‌شود و بخش مهمی از آن وارد بازار سکه، طلا و ارز می‌شود، باعث رشد بازار بورس شده است.
رشد شاخص‎ بازار بورس حبابی است یا واقعی؟

به گزارش صنعت نویس، دوانی کارشناس بازار سرمایه بر این عقیده است که به دلیل سپرده‌گذاری‌های وسیعی که از سوی مردم در بانک‌ها انجام می‌شود و بخش مهمی از آن وارد بازار سکه، طلا و ارز می‌شود، باعث رشد بازار بورس شده است.

«رشد بورس در هشت‌ماهه اخیر باکیفیت‌ترین رشد در چند سال اخیر بوده است. این دوره از رشد که رشد شاخص بیش از 16 درصدی را تجربه کرده به رشد سودآوری شرکت‌ها برمی‌گردد و متغیرها نیز خود را نشان داده‌اند که موجب رشد شاخص شده است.» این بخشی از سخنان معاون سازمان بورس و اوراق بهادار تهران است؛ که از رشد سهام بورس کالا و اوراق بهادار حکایت می‌کند.

بورس از طریق «جذب» و به کار انداختن «سرمایه‌های راکد»، حجم سرمایه‌گذاری در جامعه را بالا می‌برد. طبق آمار رسمی، ارزش کل معاملات در بورس کالای ایران از ابتدای امسال تا سوم آذرماه جاری به بیش از 595 هزار و 200 میلیارد ریال رسیده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل 28 درصد رشد نشان می‌دهد.

رشد بازار بورس طبیعی به عوامل مختلفی مرتبط است، از افزایش تولید و ورود سرمایه‌گذاران جدید تا جذب سرمایه‌های خارجی و حرکت در بازار سکه و ارز. از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه بر این عقیده‌اند که تا پایان سال جاری و با تداوم شرایط فعلی، بورس امکان جابه‌جا شدن دوباره را خواهد داشت اما نمی‌توان به آن مطمئن و امیدوار بود.

غلامحسین دوانی، کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به آخرین وضعیت بورس و انتشار اخبار متعددی مبنی بر شکست رکورد بورس در 50 سال گذشته، گفت: با اتمام اولین موج سرمایه‌گذاری و سپرده‌گذاری‌های با نرخ بیش از 20 درصد و آزاد شدن این سپرده‌ها، موجی از آن به بازار ارز و موج دیگر آن به بازار سهام واریزشده است که احتمالاً رونق بورس مؤثر از این موضوع بوده است.

دوانی در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به حجم سپرده‌های بانکی که گفته می‌شود 800 هزار میلیارد تومان که سود ماهانه آن معادل 15 هزار میلیارد تومان است، چنانچه بانک‌ها نتوانند سود موردنظر سپرده‌گذاران را تأمین کنند، بخش قابل‌توجهی از آن واریز بازار ارز، سکه و طلا خواهد شد که در چنین حالتی شاهد بالا رفتن شاخص بورس نیز خواهیم بود. بدیهی است اگر بورس بتواند به‌گونه‌ای عمل کند که به صاحبان این وجوه پاسخ دهد و به‌شرط آنکه چرخ تولید تکان بخورد، می‌توانیم شاهد رونق باشیم.

این کارشناس مسائل اقتصادی بابیان اینکه اکنون حدود 800 هزار میلیارد تومان سرمایه در بانک‌ها وجود دارد، تصریح کرد: ماهی 15 هزار میلیارد تومان سود این سپرده‌ها است که جمع 3 ماه آن به‌اندازه کل یک ماه یارانه مردم ایران است. این اتفاق با شتاب گسترده‌ای در حال وارد شدن به بازار است که نه‌تنها باعث تکان خوردن دلار شده بلکه بخشی از آن‌هم وارد بورس شده است که عمدتاً در سهام پتروشیمی خوابیده است.

غلامحسین دوانی در ادامه خاطرنشان کرد: ثابت‌شده است که رفتار اقتصادی مردم لزوماً برم بنای عقل و منطق اقتصادی استوار نیست و فعل‌وانفعالات اقتصادی به رفتار بازیگران نیز بستگی دارد. در شرایط فعلی رفتار بازیگران بر این تصور است که احتمالاً سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های که صادرات دارند و کالای آن‌ها به ارز مربوط است، می‌تواند سود سپرده بلندمدت را در پی داشته باشد. البته بدیهی است که اگر چنانچه این امر محقق نشود، بازیگران سرمایه رفتارشان را تغییر خواهند داد. از سوی دیگر نگرانی ازاین‌جهت است که عمده صنایع، دچار رکود می‌باشند و افزایش قیمت محصولات جهانی نیز ادواری است، به‌گونه‌ای که تا همین چند ماه گذشته بسیاری از کالاها دچار افت قیمت جهانی بوده‌اند؛ اما به دلیل عرضه‌ای که در سال جاری ایجادشده دچار افزایش قیمت شده‌اند و به همین دلیل نمی‌توان به این شاخص‌ها اعتماد کرد.

این کارشناس در پایان در پاسخ به این سؤال که حراج سکه در بانک کارگشایی چقدر در شکستن حباب مؤثر است، گفت: دولت نیز متوجه شده است که بخش وسیعی از سپرده‌های بانکی آزاد و در بازار رهاشده است، لذا به‌منظور جذب نقدینگی اقدام به عرضه سکه نموده است، زیرا یکی از تقاضای سپرده‌گذاران خرید سکه، شمش و ارز است. لذا دولت با این فرض نسبت به عرضه سکه اقدام کرده است تا علاوه برجذب نقدینگی بازار را نیز مهار نماید.

منبع:رویداد24

افزودن نظر جدید