- کد مطلب : 6324 |
- تاریخ انتشار : 19 اسفند, 1394 - 11:46 |
- ارسال با پست الکترونیکی
طیبنیا: ترجیح میدهم وزیر نباشم تا افتضاح به نامم ثبت نشود
وزیر آرام و بیحاشیه دولت یازدهم گلایهمند شده است و ترجیح میدهد وزیر نباشد تا مجبور نشود با واگذاری برخی شرکتها به صورت رد دیون و تهاتر موافقت کند.

به گزارش «صنعت نويس»؛ وقتی علی طیبنیا با رأی اعتماد ٩٦درصدی عضو کابینه دولت تدبیر و امید شد، امیدها را برای همراهی دولت و مجلس برای درمان اقتصاد ایران زنده کرد؛ گرچه اندکی بعد وزیر امور اقتصادی و دارایی را برای پاسخگویی به مجلس فراخواندند و بدون قانعشدن از حرفهای اقتصادیاش، به او کارت زرد دادند. آنروزها شایعهای منتشر شد که طیبنیا پیش از خروج از مجلس به باهنر، نایبرئیس مجلس گفته از سمت خود استعفا میدهد و در این سمت نمیماند. اینکه آن روز طیبنیا به دلیل قانعنشدن نمایندگان و گرفتن کارت زرد، تهدید به استعفا کرده باشد، چندان طبیعی نیست. آدم فکر میکند پشت پرده چه بوده که اینطور وزیر را به بنبست رسانده است. آنروزها گذشت و وزیر هم به کار خود ادامه داد اما حالا مسئله خصوصیسازی و واگذاری شرکتهای دولتی، طیبنیا را به حرف آورده است تا از مخالفت مدیران دولتی و مدیران وزارتخانهها با واگذاری شرکتهای دولتی بهشدت گلایه کند.
ظاهر امر اینطور نشان میدهد که قدرت مدیران زیردست، از مقامات بالادست بیشتر است و شاید به همین دلیل طیبنیا میگوید: وزیر اقتصاد قدرت مانور ندارد. او از آنچه در این دو سال بر او رفته است و از اینکه نفسش را بریدهاند و هر زمانی میخواهند شرکتی را واگذار کنند، مانع آن میشوند، سخن میگوید.
او به خصوصیسازیهای گذشته و به اینکه فقط ١٧ درصد از واگذاری به بخش خصوصی واقعی بوده و مابقی نه خصوصی هستند و نه دولتی، معترض است. میگوید «باید عملکرد واگذاری شرکتهای دولتی را اصلاح کنیم». اما به نظر میرسد خودش هم خوب میداند بهراحتی اجازه پیدا نمیکند این اصلاحات را انجام دهد. برای همین است که تأکید میکند: «در مقابل رد دیون و تهاتر میایستم و اگر قرار شد شرکتهای دولتی بهصورت رد دین و تهاتر واگذار شوند، ترجیح میدهم وزیر نباشم تا این شرکتها به دست من به بخش غیرخصوصی واگذار نشوند، یعنی ترجیح میدهم وزیر نباشم تا این افتضاح به نام من ثبت نشود».
طیبنیا که گویی شمشیر را برای خصولتیها از رو بسته، میگوید: «تا زمانی که به عنوان وزیر اقتصاد در دولت یازدهم مشغول به کار هستم، هرگز به دست من شاهد چنین واگذاریهایی به بخشهای غیرواقعی اقتصاد نخواهید بود» و اینگونه آب پاکی را روی دست همه میریزد و اتمام حجت میکند؛ گرچه میداند این خطونشانکشیدنها، کار سختی که دارد را سختتر از پیش خواهد کرد.
طبق اظهارات وزیر، برخیها به دلایل مختلف، موافق نیستند برخی شرکتهای دولتی واگذار شوند. در این میان، عدهای میخواهند برخی شرکتها به صورت تهاتر و رد دین واگذار شوند و وزیر اجازه نمیدهد.
وزیر اقتصاد از سوءاستفادههایی که عدهای در شرکتهای دولتی و حاکمیتهای خودمختاری که برای خود ساختهاند، نشانههایی به دست میدهد: شرکتهایی که واگذار شدهاند نظارتپذیر نیستند، وضعیتشان از وضعیتی که در زمان دولتی داشتند بدتر است. به ما اعلام شد که باید سفرهای خارجی نصف شود و توجه نمیکنند که با این شرایط سازمان سرمایهگذاری خارجی چگونه میتواند در شرایط جدید برجام، مذاکرات را برای جذب سرمایهگذاری خارجی به نتیجه برساند. این مسائل در حالی است که وقتی در یک شرکت دولتی بررسی میکنیم متوجه میشویم روزانه هزار و ۷۰۰ ناهار بهصورت رایگان داده میشود.
البته وزیر همه را با یک چوب نمیراند؛ هم به عدهای که به دلیل تجربه بد گذشته میترسند واگذاریها به سرنوشت شرکتهای سهام عدالت دچار و به جای خصوصیسازی، «بیصاحبسازی» شوند، حق داده و از بسته ساماندهی سهام عدالت که در دولت تأیید شده تا۶۰ شرکت سهام عدالتی را احیا کند، خبر میدهد و هم به آنهایی که با طرح موضوعاتی مانند اینکه ساختار باید اصلاح شود مانع واگذاریها میشوند، تشر میزند که اگر قرار بود ساختار شرکتی برای واگذاری اصلاح شود، چرا در ۴۰ سال گذشته نتوانستند این کار را انجام دهند.
طیبنیا دلیل موافقنبودن مدیران دولتی و مدیران وزارتخانهها با واگذاریها را نبود قدرت مانور برای وزیر اقتصاد میداند و میگوید حاضر است وزیر نباشد. گویا وزارت اقتصاد در سال گذشته، برای واگذارنشدن یک شرکت دولتی زیر فشار قرار گرفته و مجبور شده آن را از فهرست واگذاریها خارج کند و حالا وزیر با بیان اینکه «شعار خصوصیسازی میدهیم اما اعتقادی به آن نداریم»، دنبال گوشهای شنوایی است که حرفش را درک کنند. طیبنیا تلاش میکند به مدیران دولتی و مدیران وزارتخانهها بقبولاند که دولت، بنگاهدار و مدیر خوبی نیست و دولتیبودن اقتصاد، عدم کارایی به همراه دارد اما با توجه به حرفهای قبلیاش، احتمالا گوشی بدهکار این حرفها نخواهد بود چراکه ظاهرا منفعتهای گروهی، بر منافع ملی مقدم است و عدم کارایی اقتصاد، اگر در راستای منافع این گروهها باشد، مشکل محسوب نمیشود.
وزیر اقتصاد قاطعانه میگوید بنگاههای دولتی مرکز توزیع رانت و فساد شدهاند و باید آنها را واگذار کنیم. شاهد هم برای ادعای خود میآورد و از واگذاری یک شرکت سههزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی سخن به میان میآورد که وقتی در سال گذشته قرار بود واگذار شود میگفتند این شرکت زیانده است و هرساله چندهزار میلیارد تومان سرمایه کشور وارد آن میشد، اما واگذار شد و امروز خریدار آن علاوه بر اینکه یک نیروگاه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی را خریده یک نیروگاه دیگر هم کنار این بنگاه احداث کرده است.
او از فضاسازیهایی که برای لغو واگذاری یک شرکت دولتی انجام میشود پرده برمیدارد؛ از فشارهایی میگوید که به مشتریان این شرکتها وارد میکنند تا منصرف شوند. بعد هم تمامقد روبهروی این فضاسازیها و عاملانش میایستد و تأکید میکند: «نمیتوانم شرکت ماشینسازی تبریز را واگذار نکنم». میگوید این شرکت جزء گروهی است که باید صد درصد به بخش خصوصی واگذار شود اما در سال گذشته که میخواستیم زمین و کارخانه آن را بهصورت جداگانه بفروشیم، مشتری دستبهنقدی حاضر شد هر دو را خریداری کند اما به وی فشار آوردند و معامله انجام نشد.
شرکتهای دولتی در بحث واگذاری به سه گروه تقسیم شدهاند؛ گروه اول باید بهصورت صددرصد واگذار شوند، گروه دوم که بنگاههای سطح اصل ۴۴ قانون اساسی هستند باید ۸۰ درصدشان واگذار شود و ۲۰ درصد مابقی دولتی بماند و گروه سوم کاملا دولتی میمانند و بخش خصوصی حق فعالیت در گروه سوم را ندارد و در قانون، این شرکتها دولتی میمانند. طیبنیا بعد از اینکه خطمشی واگذاریها را یادآوری میکند میگوید شرکت آلومینیوم المهدی و ماشینسازی تبریز جزء گروه یک است و باید در دو سال گذشته واگذار میشد و اگر واگذار نشود وزیر اقتصاد باید به مجلس پاسخگو باشد.
او که کاملا از هرجومرج موجود در واگذاریها به تنگ آمده، از خودسری اعضای هیأتمدیره و مدیرعامل شرکتهای دولتی که قیمتگذاری شرکتها برای واگذاری را بالا قلمداد میکنند، گلایه میکند و بدون اینکه آشکارا بگوید چرا این اتفاق میافتد، از تجربهای میگوید که قیمت واگذاریها را باز هم افزایش دادند و آن شرکت واگذار شد. لابد «چرایی» اقدام برخی مدیران شرکتهایی که در فهرست واگذاری هستند و برخی اسناد و داراییها را مخفی میکنند، نیز از قماش همان خودسریها باشد. مثلا اینکه ۱۳۰هزار تن ضایعات آن را اعلام نمیکنند و هزار بازی درست میکنند تا شرکت دولتی به بخش خصوصی واگذار نشود.
طیبنیا نقبی هم به برگزاری جلسات هیأت واگذاری میزند؛ در روز جلسه همه اقدامات انجام میشود اما زمان تصمیمگیری برای فروختن شرکت ناگهان سند جدید اعلام میکنند که مثلا این شرکت ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد و از مدیر میپرسیم این سند تاکنون کجا بوده است؟
در فراز و نشیب خصوصسازیها، واگذاری دو باشگاه سرخابی پایتخت از مواردی بود که موردتوجه بخش اعظم مردم قرار گرفت و تقریبا همگان متوجه بیحسابوکتاب بودن و هرج و مرج موجود در واگذاریها شدند. وزیر از جریان واگذاری آنها میگوید از این دو باشگاه درخواست میکردیم صورتهای مالی را ارائه دهند اما این اقدام رخ نمیداد تا اینکه تهدید کردم اگر صورتهای مالی ارائه نشود، از اختیار خودم استفاده میکنم و تمام مدیران آن را عزل خواهم کرد. زمانی که صورتهای مالی به سازمان حسابرسی برای بررسی داده میشود، کارشناس به دلیل اینکه برای کلمه به کلمه این صورت مالی حاشیهنویسی شده، نمیتواند روی آن قیمتگذاری کند.
وقتی خصولتیها و مدیران دولتی در راه وزیر سنگاندازی میکنند، از بخش خصوصی نمیتوان چندان انتظار داشت اما با وجود این طیبنیا از بخش خصوصی میخواهد برای انجام درست واگذاریها کمک کند.
منبع: روزنامه شرق
آخرین اخبار
- معافیت گمرکی واردات ماشین آلات با فناوری روز ابلاغ شد
- هشدار؛ مصرف برق آمپر میچسباند
- قانون تعلیق همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی ابلاغ شد
- سکونت اتباع غیرمجاز در مازندران ممنوع شد
- محدودیتهای جدید خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن
- آسمان مرکز و نیمه غربی کشور به روی پروازهای عبوری بسته شد
- گل گهر یکی از مراکز اصلی اقتصادی کشور
- رکورد تولید روزانه کارخانجات شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- بررسی پدافند غیرعامل منطقه گل گهر
- پایان این داستان به دست ایران نوشته خواهد شد
- مجموعه جشن های «شب های سیرجان» با حضور هنرمندان مطرح کشوری در گهر پارک
- ورود۲۱ هزارموبایل قاچاق به کشور
- جزییات انتشار اوراق مالی جدید
- شورای رقابت: ایرانخودرو حق قیمتگذاری ندارد
- ۲.۱ همت تسهیلات ودیعه مسکن پرداخت شد
- واکنش توانیر به خبر فروش کولر دولتی
- رکود عمیق در بازار لوازم خانگی
- توضیح اژهای درباره پرونده قتل الهه حسیننژاد
- ۱۲ روز تا پایان مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ
- زنی که میگوید همسر تتلو است+عکس
- تشنگی 23 استان ایران
- پایان کار جشنواره مدیریت استعداد «تج» با معرفی آثار برگزیده
- محصولات ایرانخودرو در بورس کالا عرضه میشود
- قدردانی سرلشکر باقری از شرکت گل گهر به پاس حمایت از جشنواره فیلم کوتاه مقاومت
- دریافت اولین نشان ملی اقتصاد مقاومتی توسط شرکت گل گهر
- گل گهر «روابط عمومی برتر» وزارت صمت شد
- نشست صمیمی مدیرعامل شرکت گل گهر با نمایندگان کارگری شرکت های منطقه
- ناوگان شرکت گهرترابر تجهیز شد
- امضای قرارداد احداث بلوک سوم «مجتمع نیروگاهی گهران سیرجان » با ظرفیت ۵۴۶ مگاوات
- استقبال بی نظیر از اولین گردهمایی بزرگ کارگری منطقه گل گهر
- رکورد تولید کارخانه گندله سازی شماره ۱
- رکودهای تولید فروردین ماه گل گهر
- مسابقه دو صحرانوردی – پویش ملی "دویدن هوشمندانه برای ایرانآباد"
- حذف یارانه ۱۷ میلیون ایرانی!
- طلا به ۵ میلیون میرسد؟
- جزئیات وام 400 میلیون تومانی به دهکهای 1 تا 4
- راه اندازی آزمایشگاه اکتشافات معدنی در شرکت گل گهر
- مسوولیت های اجتماعی شرکت گل گهر در حوزه درمان
- ایرانیان مقیم خارج بخوانند؛ شرایط و جزئیات واردات خودرو در ۱۴۰۴
- واکنش سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران: از اظهارات تنش زا خودداری کنند
- دیدار نوروزی مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با همکاران و کارکنان
- رکورد تولید هشتم فروردین در گل گهر
- ترامپ: به لحظات نهایی با ایران رسیدهایم
- رکورد تولید در اولین روز سال ۱۴۰۴ گل گهر
- رکود تولید در اسفندماه ۱۴۰۳ شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- کمک ۱۰ میلیارد تومانی شرکت های منطقه گل گهر برای آزادی زندانیان
- ثبت 50 رکورد و رشد 5 درصدی تولید در گل گهر
- توزیع بیش از ۱۲ هزار بسته غذایی به ارزش ۱۸ میلیارد تومان جهت نیازمندان سیرجان
- وزیر کار: افزایش حداقل دستمزد کارگران نزدیک به تورم خواهد بود
- موفقیت گل گهر در کسب مجدد تندیس بلورین جایزه ملی تعالی سازمانی
- افزایش سرمایه ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی شرکت گل گهر
- برگزاری دومین رویداد ملی کافه دانش در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
- شرکت گل گهر در ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت HSE سازمان ایمیدرو اول شد
- تجلیل از مدیران عامل منطقه گل گهر
- افتتاح ۴ پروژه عظیم صنعتی و گردشگری در منطقه گل گهر سیرجان
- انرژی تجدیدپذیر میتواند مشکلات انرژی ایران را حل کند؟
- پیرمحمدی مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو شد
- آموزش کاربرد هوش مصنوعی در حل چالش های مراکز معدنی و صنعتی
- واکنش قوه قضائیه به روند واگذاری ایرانخودرو
- توقف موقت صدور مجوز خریدوفروش آنلاین طلا
- افتتاح ۵ پروژه صنعتی در منطقه گل گهر با حضور وزیر صمت
- تورم 32 درصدی دیماه 1403
- ترامپ جنگ تجاری علیه چین و اروپا را کلید زد
- معدن کاری زیر زمینی راهکار توسعه پایدار صنعت فولاد
- مرز تاریخی تالار شیشه ای شکسته خواهد شد؟
- کوثری: آمریکا FATF را هم اداره میکند
- یارانه 25 میلیون نفر حذف میشود
- مسیر قیمت در سال ۲۰۲۵ به کدام سو خواهد رفت؟
- نقدینگی ۹ هزار و ۳۹۲ هزار میلیارد تومان شد
- عذرخواهی پوتین از آذربایجان
- بازار طلا از نقره عقب می ماند؟
- تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در گل گهر سیرجان
- ادعای عجیب درباره سرمایهگذاری سایپا در سوریه
- در کنار کار سختی که دارید محوریت خانواده را حفظ کنید
- پیش بینی شرکت مزاری از آینده بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۵
- نرخ تورم آبان ماه اعلام شد
- بورس تا پایان سال سوپرایز می شود
- پیشبینی قیمت دلار تا پایان 1403
- وزیر صمت با لباس گرم در پویش کاهش دو درجه ای سامانه های حرارتی
- تجلیل معاون رییس جمهور از مدیرعامل گل گهر
- پیش بینی همتی از قیمت بیت کوین
- عرضه 1 میلیون قطعه سکه در بازار
- شرایط خرید سکه ضرب ۱۴۰۳ از مرکز مبادله اعلام شد
- کسب نشان زرین دوستاره برای گل گهر
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- سکه جدید با تاریخ ۱۴۰۳عرضه میشود
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
افزودن نظر جدید