گمانه زنی به سمت و سوی بازار مسکن در ماه های آتی

هشدار کارشناسان؛ بازگشت "رکود" در کمین مسکن

در حالی که مشاوران املاک امروز از کاهش محسوس تعداد مشتریان مسکن سخن می گویند و معتقدند به رغم رشد شدید قیمت ها در بازار خریدار چندانی وجود ندارد، کارشناسان نسبت به خزیدن مسکن به لاک رکود در ماه های پیش رو هشدار می دهند.
هشدار کارشناسان؛ بازگشت "رکود" در کمین مسکن

به گزارش صنعت نویس، بررسی ها نشان می دهد در محدوده زمانی فروردین ماه سال جاری تا پایان تیرماه هر چند حجم معاملات مسکن تنها 7.1 درصد افزایش یافت اما قیمت خرید و فروش هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران، که پیشران بازار مسکن کشور تلقی می‌شود، افزایشی برابر با 31.3 درصد را تجربه کرده است.

 با این حال میزان معاملات مرداد ماه، طبق آمارهای اولیه و مطالعات میدانی نیز افزایش خاصی را نسبت به تیرماه شاهد نیست تا این گزینه پیش روی کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار مسکن قرار گیرد که آیا رونق مسکن نیامده رفت ؟

 مهدی تقوی، کارشناس اقتصادی که مطالعات گسترده ای بر اقتصاد خانوار دارد، در این خصوص می گوید: باید نکته ای را در نظر گرفت که افزایش شمار خریداران به معنی رونق در بازار مسکن نیست، متاسفانه در سال های گذشته از رشد قیمت مسکن و تلاش برخی برای تبدیل نقدینگی به مسکن به عنوان محل سرمایه گذاری سبب شده است به اشتباه تحت عنوان رونق یاد شده است .

 وی در توضیح این مطلب افزود: این در حالی است که رونق واقعی ریشه در خرید و فروش مسکن توسط مشتریان واقعی که نامشان مصرف کننده است، صورت می گیرد و نباید این نکته را زا نظر دور داشت.

 وی افزایش قیمت مسکن در شرایط کنونی را قابل پیش بینی دانست و گفت: نقدینگی باید جایگاهی برای خود پیدا می کرد، سود بانکی کاهش یافته بود، معاملات ارز و سکه مشمول محدودیت های جدی بود و در عین حال نقدینگی سرگردان به دنبال ماوایی برای پیشگیری ار کاهش قدرت خرید بود اما در شرایط کنونی و با بازگشت کاهش حجم معاملات در دو ماه متوالی خرداد و تیر به نظر می رسد به دلیل افزایش بیش از حد قیمت، بار دیگر این کالا از دسترس مصرف کننده خارج شده و همین امر می تواند احتمال تشدید رکود در بازار را تشدید کند.

 

مرکز آمار تایید می‌کند

هر چند گزارش مرکز آمار محدوده بهار سال جاری را در بر می گیرد اما اعداد و ارقام ارائه شده در آن ، افزایش قیمت در عین بازگشت دوباره رکود از خرداد ماه را تایید می کند . اینجا را بخوانید

در گزارش مرکز آمار ایران تاکید شده است متوسط قیمت فروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی معامله شده در بهار ۹۷ از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در شهر تهران ٦١٧٥٦ هزار ریال با میانگین مساحت ٢٥٩ مترمربع بوده است که نسبت به فصل قبل ٣.١ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ٣٣.٧ درصد افزایش داشته ‌است.

 

بازار خلوت تر می‌شود

عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و کارشناس مسکن نیز می گوید:  آمارها نشان می‌دهد توان خرید متقاضیان مسکن نسبت به سال گذشته روند نزولی داشته است. به گفته وی ایجاد تلاطم در بازارهای موازی از جمله ارز و سکه زمینه ساز حرکت نقدینگی به این بازارها شده است.

 از سوی دیگر افزایش جهش آسای قیمت اجاره بها در بازار دلیل دیگری است که بازگشت رکود را به بازار تایید می کند چرا که در دوره های کاهش قیمت و خرید و فروش ، افزایش اجاره بها بیش از پیش رخ می دهد . 

بررسی وضعیت بازار مسکن در گستره وسیع تر یعنی گستره کشوری نیز نشان می دهد معاملات کشوری آپارتمان با حداقل یک فصل تاخیر نسبت به تهران، اوایل امسال رونق گرفت؛ اما جهش قیمت‌ها در این بازار باعث سلب امکان خرید برای تقاضای مصرفی در شهرهای بزرگ و سکته سراسری بازار در خرداد شد. 

 

پیش بینی های محتاطانه

با وجودی که اغلب فعالان بازار مسکن پیش بینی ها محتاطانه ای را درباره آینده بازار مسکن مطرح می کنند اما کارشناسان تورم توام را با رکود را طعم غالب بازار مسکن در نیمه دوم سال می دانند. 

 تحلیلگران اقتصادی بر این عقیده اند با رشد قیمت ها و رسیدن متوسط قیمت مسکن به 7 میلیون تومان، در تهران خریداران واقعی از بازار مسکن کوچ می کنند و در نتیجه سوداگران فضای جولان بیشتری را از آن خود می کنند .

به نظر می رسد رکود 10 ساله بازار مسکن در ایران که از سال 1386 کلید خورد به تعبیری همچنان ادامه دارد و شاید تعبیر بهتر این باشد که در رکود یک دهه ای بازار خرق عادتی کوتاه مدت رخ داد .

 

منبع:خبرآنلاین

افزودن نظر جدید