- کد مطلب : 11106 |
- تاریخ انتشار : 30 مرداد, 1395 - 12:59 |
- ارسال با پست الکترونیکی
اعتراف صریح بهمنی درباره برجام
ماهنامه دیار در شماره مرداد خود گفتوگویی با محمود بهمنی ترتیب داده است. نماینده کنونی مجلس در این گفتوگو حرفهای جالبی زده و از جمله به دفاع از برجام پرداخته است. این در حالی است که طیف سیاسی حامی او از منتقدان جدی برجام و توافق هستهای بوده است.
متن این پرسش و پاسخ در زیر میآید:
با توجه به این که سالروز اجرایی شدن توافق برجام را به تازگی پشت سر گذاشتهایم، شما به عنوان رئیس پیشین بانک مرکزی اعتقاد دارید اگر برجام رقم نمیخورد، اقتصاد امروز کشور شاهد چه وضعیتی بود؟
ما در داخل همواره در ذهن خودمان تخیلاتی را ایجاد کردهایم که برای مثال اگر برجام محقق و اجرایی شود، کشور گلستان خواهد شد در حالی که برجام درآمد مستقیمی برای کشور ندارد. باید توجه داشت که حتی این کشورهایی که امروز به سمت ایران هجوم آوردهاند، قصد انتقال تکنولوژی و خرید محصولات ایرانی و سرمایهگذاری را ندارند بلکه میخواهند کالاهای ساخته شده خود را به ما بفروشند و ارز از کشور ما خارج کنند.
یعنی معتقدید برجام هم نبود، اتفاق ناخوشایندی متوجه کشور نمیشد؟
نه. منظور من این نبود. منظورم نیت کشورهای مقابل بود. اما باید پذیرفت که برجام مزایای مهمی برای کشور دارد که روابط ما را با دنیا عادی میکند و این عادی شدن روابط در برهه زمانی فعلی به سود کشور است، زیرا امروز که نفت با قیمتی حدود بشکهای ۳۵ تا ۴۰ دلار به فروش میرسد، میتواند به میزان فروش نفت کشور کمک شایانی کند تا درآمد ارزی افت چشمگیری نداشته باشد.
به طور مشخص پاسخ ما را ندادید. به طور صریح میپرسیم حال اگر برجام هیچگاه اجرایی نمیشد، چه اتفاقی برای اقتصاد کشور میافتاد؟
اول این که اگر توافق فعلی عملی شود، اوضاع بسیار بهتر از قبل خواهد شد و سپس باید اذعان کرد که ادامه وضع قبلی برای کشور بسیار سخت بود. دقیقا به همین دلیل بود که بحث اقتصاد مقاومتی مطرح شد تا اگر روزی تمام درهای دنیا روی ما بسته شود، بتوانیم روی پای خود بایستیم.
ادامه تحریمها و عدم توافق هستهای چه تبعاتی به همراه داشت؟
اگر تحریمها ادامه پیدا میکرد، بیتردید قیمت ارز در کشور بالاتر میرفت. اگر برجام نبود، فروش نفت باز هم کمتر میشد و ممکن بود شرایط بحرانیتر از آن چه تصور میشد، بشود. آثار روانی توافق برجام باعث شد که اقتصاد ایران نیز احساس آرامش کند و این موضوع موجب شد که ما بتوانیم سادهتر به واردات و صادرات کالا و صدور نفت اقدام کنیم.
آیا شما مانند همفکران دولت پیشین و منتقدان تندروی برجام معتقدید که باید روند اجرایی برجام متوقف شود؟
خیر من چنین اعتقادی ندارم. در این شرایط باید با تمام قوا و قدرت نسبت به آنچه توافق کردهایم، برسیم و خارج شدن از برجام مشکلی را حل نمیکند. در این شرایط باید از دولت حمایت کرد و دولت ما، دولت نظام جمهوری اسلامی ایران است. موفقیت دولت، موفقیت نظام است و همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند: «باید بین مردم و دولت، همدلی و همزبانی باشد.»
از برجام بگذریم! در دوره مسئولیت شما در بانک مرکزی نرخ ارز تغییرات عجیب و غریبی داشت. علت آن چه بود؟ «جمشیدبسمالله» چقدر در قیمت ارز تأثیرگذار بود؟
امثال «جمشید بسمالله» و ... در بازار نقشی نداشتند. دلیل اصلی بالا رفتن قیمت ارز، کاهش فروش نفت از ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه به ۷۰۰ هزار بشکه بود و این درآمد ارزی کشور را کاهش داد. در عین حال باید کشور را با همین درآمد اداره میکردیم. در آن دوران بانک مرکزی درآمد ارزی نداشت که بخواهد به هر کس بدهد تا هر چه میخواهد وارد کند. بنا بر این تمرکز در آن دوران روی واردات کالاهای اساسی و ضروری بود و چون همه گونه تقاضا در بازار وجود داشت، قیمت ارز روز به روز بالاتر میرفت.
این وضعیت در دولت کنونی چگونه است؟ دولت یازدهم توانسته قیمت ارز را ثابت نگاه دارد؟
شرایط امروز کشور به گونهای است که با اینکه نفت با قیمت ارزانتر (نوسان قیمتی بین بشکهای ۳۵ تا ۴۵ دلار) به فروش میرسد ولی صادرات ما طبق گفته مسئولان وزارت نفت به ۲.۵ میلیون بشکه در روز رسیده است و در مجموع درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت در دولت قبل و فعلی خیلی تفاوت نمیکند.
یکی از موفقیتهای دولت فعلی ایجاد انضباط مالی در اقتصاد کشور است اما منتقدان تاکید دارند که این نوع مدیریت موجب رکود در اقتصاد کشور شده است. آیا نگاه منتقدان این است که در چنین شرایطی فردی مثل احمدینژاد میتواند منجی باشد؟ احمدینژادی که نتایج حضورش در دولت نهم و دهم بر همگان روشن است...
من به دولتها کاری ندارم. به این سوال شما از زاویه فنی نگاه میکنم. این که تورم را به صفر برسانیم و رشد اقتصاد، منفی یا صفر باشد، فایدهای برای کشور ندارد و هیچگونه اشتغال و تحرکی در اقتصاد کشور ایجاد نمیشود. برای خروج از بحرانها و رکود نیاز است که به صورت کنترل شده به بازار نقدینگی تزریق شود و این راهی است که اروپاییها و آمریکاییها نیز رفتهاند. آنها در زمان بحران صنعتی خود سهام کارخانجات را خریدند، مالیات را حذف کردند و تسهیلات نیز به بخش صنعت ارائه دادند؛ در حالی که ما هم مالیاتها را افزایش دادیم و هم شرایط ورشکستگی کارخانجات را فراهم کردیم.
شما نسخهای را تجویز میکنید که خودتان میتوانستید در دوره مدیریت بر بانک مرکزی در اجرای آن نقش داشته باشید اما در آن دوران شاهد رکود وحشتناک و ورشکستگی کارخانجات بودیم.
بیشترین تورم در دوره مسئولیت بنده به عنوان رئیس بانک مرکزی طبق سرشماری مرکز آمار و بانک مرکزی در پایان سال ۱۳۹۱ برابر ۳۰.۵ بود و ما اعتقاد داریم که تورم معقول به مراتب بهتر از رکود مطلق در اقتصاد است. (تورم را در پایان سالها با هم مقایسه میکنند.)
آیا ضعفهای اقتصادی دولت پیشین را قبول دارید؟
قطعا همینطور است. باید گفت همه دولتها نقاط ضعف و قوت دارند.
یکی از ضعفهای بزرگ دولت گذشته همین مسکن مهر بود. به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصاد مملکت به دلیل این طرح دچار مشکلات فراوانی شد.
هرگز! مسکن مهر از طرحهای خوب دولت قبل بود که با تمام کاستیهایش به وضعیت نا به سامان حاشیهنشینی شهرها بهبود بخشید. از سوی دیگر همین طرح مسکن مهر موجب شد که بسیاری از کارخانجات مثل کارخانجات سیمان با ظرفیت بالا شروع به فعالیت مجدد کنند و از این طریق صنایع وابسته اشتغالزایی فراوانی داشتند.
شما معتقدید که مسکن مهر طرح خوبی بود اما در همین دوره که مسکن مهر در نقاط دور و نزدیک و حساب شده و حساب نشده در حال ساخت بود، شاهد افزایش به یک باره قیمت مسکن و ثبات قیمتهای بالا در دولت آقای احمدینژاد بودیم. شما میگویید مسکن مهر مردم را خانهدار کرد اما تحولات اقتصادی بسیاری از مردم را بیخانمان کرد.
در پاسخ به اظهار نظر شما به این نکته اکتفا میکنم که به طور کلی هر زمان که سرمایههای سرگردان احساس امنیت کنند، به سراغ امنترین سرمایهگذاری یعنی مسکن میروند. بنابراین در دولت اول احمدینژاد که زمان تحریمی نبود و شرایط اقتصادی امن بود مسکن رونق گرفت و قیمتها رشد پیدا کرد. به همین دلیل سرمایههای سرگردان به سمت مسکن سوق پیدا کرد ولی در زمان شروع تحریمها دیدیم که این سرمایهها به بازار ارز و سکه آمد و سوداگری در این بازارها پا گرفت. به اعتقاد من اگر برجام نیز به سرانجام برسد، میزان سرمایهگذاریهای ثابت و قیمت مسکن رشد خواهد کرد.
دومین طرح مشکلساز دولت احمدینژاد اجرای طرح هدفمندی یارانهها بود.
اجرای هدفمندی یارانهها که مصوب مجلس بود، بسیار مهم و قابل توجه بود. شیوه اجرای هدفمندی یارانهها میتوانست بهتر باشد و هنوز هم اعتقاد دارم این طرح میتواند به گونهای بهتر اجرا شود.
نظرتان درباره ماجرای برداشت ۲ میلیارد دلاری از اموال ایران چیست؟ پیکان انتقادات به سمت شما و دولت قبل است.
میزان پولی که در بانکهای آمریکا وجود داشت، پیش از شروع تحریمها بسیار بیشتر از این ارقام (۲ میلیارد دلار) بود که این اموال نه در دولت دهم و نهم که پیش از اینها راهی آمریکا شده بود. البته نیت مسئولان وقت خیر بود که درآمد حاصل از نفت مانند تصمیماتی که در همه جای دنیا گرفته میشود، راکد نباشد و به آن سود تعلق گیرد. زمانی که در دولت آقای احمدینژاد تحریمها اجرایی شد، این پولها از آمریکا سریعا به کشور برگردانده شد و با آن مقدار زیادی طلا خریداری و وارد خزانه کشور کردیم و تنها رقم ۲ میلیارد دلار از این پول باقی ماند زیرا با آن اوراق قرضه خریداری شده بود که زمان سررسید آن نیز فرا نرسیده بود و ما نتوانستیم در دولت قبل این پول را آزاد کنیم. در ماجرای برداشت ۲ میلیارد دلاری آمریکا نمیتوان دولتی را مقصر دانست؛ چرا که کسی تصور نمیکرد که قرار است در آینده چه اتفاقی رخ دهد و ایران تحریم شود.
نظر شما درباره فیشهای حقوقی نجومی چیست؟
در این باره باید هر مورد به طور جداگانه و مورد به مورد بررسی و ارزیابی شود. مجلس نیز به تازگی در همین راستا طرح یک فوریتی را به تصویب رساند تا کف و سقف حقوق مدیران به طور شفاف و مشخص واضح شود. این موضوع را باید در نظر گرفت که آیا این مدیران خود برای خود حقوق تعیین کردهاند یا فرد دیگر و آیا اختیار تعیین حقوق به مدیر مورد بحث داده شده است. این موارد باید مورد به مورد بررسی شود تا بتوان قضاوت کرد.
با توجه به وضعیت لیست امید که پیشبینی میشد رای قابل توجهی در تهران داشته باشند، شما هوشمندانه از حوزه انتخابیه ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان آمدید؟
خیر. من علاقه داشتم که خدمتم به مردم ملموس باشد و در شهرستانها شرایط برای خدمت به مردم بیشتر فراهم است تا تهران. در تهران باید بیشتر فعالیتهای سیاسی، عمومی و کلان کرد و بنده، فعالیتهای ملی و فراملی فراوانی در کارنامه کاری خود دارم و دیگر نیازی به حضور در این بخش ندارم.
کابینه دولت تدبیر و امید را نیازمند تغییر میدانید؟ این تغییر در کدام وزارتخانهها باید صورت گیرد؟
به اعتقاد من برای تغییر دیر هم شده است! پس از گذشت دو سال آقای روحانی باید برآوردی انجام میداد و تغییراتی اعمال میکرد و چون همه وزرا از دوستان ما هستند، از بردن نام آنها برای تغییر معذورم.
آیا فکر میکنید آقای احمدینژاد در دور بعدی انتخابات ریاستجمهوری کاندیدا شود یا خیر و اگر او رئیسجمهور شود حاضرید دوباره با وی همکاری کنید؟
دقیقا نمیدانم دکتر احمدینژاد نامزد ریاست جمهوری شود. کسی که بخواهد برای وطنش کار کند، کاری به دولتها و جناحهای سیاسی ندارد و در هر شرایطی که زمینه برای خدمت مهیا باشد، در صحنه حاضر خواهد بود همان طور که بنده در سوابقم با همه دولتها همکاری داشتهام. حتی اگر دولت فعلی نیز علاقهمند بود با تمام توان در خدمت به کشورم کوتاهی نمیکردم.
آخرین اخبار
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
- بی محلی خودروسازان به قطعه سازهای داخلی
- پژوپارس به آخر خط رسید
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت گلگهر برگزار شد
- زوایای ناپیدای حراج سکه
- سیف، اقدام بانک مرکزی را پسندید
- سیل در سیستان/عکس
- مسدودی 10 روزه جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال
- رتبه ایران در تولید گاز
- واردات خودرو فقط با کارت بازرگانی
- عرضه کنسرو ماهی با ۱۵ درصد تخفیف
- بارش دوباره در کشور
- کارنامه مردود دولت در واردات خودرو
- تداوم افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید