- کد مطلب : 35214 |
- تاریخ انتشار : 19 خرداد, 1397 - 11:19 |
- ارسال با پست الکترونیکی
پشتپرده خروج "پژو" از ایران
به گزارش صنعت نویس، بار دیگر اما با خروج ترامپ از برجام، پژو- سیتروئن اعلام کرده است که با اتمام ضربالاجل تعیینشده از سوی آمریکا از ایران خارج خواهد شد. از سوی دیگر قطعهسازان خارجی که قرار بود به ایران بیایند هم از سفرنکردن به کشورمان خبر میدهند. خروج پژو- سیتروئن از ایران بدونشک، در اجرای برنامههای صنعت خودروی کشور تأثیرگذار خواهد بود، زیرا تمام برنامههایی که قرار بود با یک شریک خارجی اجرا شوند، یکباره با خروج این شریک، با دستخالی صنعت خودروی ایران مواجه میشوند، اما سؤال اینجاست که چگونه یک خودروساز خارجی بدون هیچ پیششرطی برای بار دوم در صنعت خودروی ایران پذیرفته میشود؟ علی خوانساری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبایی، بر این باور است که صنعت خودروی ایران در 30 سال گذشته در انحصار پژو بوده و این شرکت خارجی درواقع تربیتکننده مدیران خودرویی ایران بوده است. به همین دلیل پیمان نانوشتهای بین مدیران ایرانخودرو، سایپا، برخی قطعهسازان و این شرکت خارجی شکل گرفته است که در آن منافع ملی جایی ندارد و فقط منافع این گروه در نظر گرفته میشود. همین پیمان نانوشته سبب میشود درهای ایران به روی پژو باز باشد و مدیران این شرکت نهتنها برای خروج از ایران نگران نباشند، بلکه به روزهایی فکر کنند که بار دیگر با منافع بیشتر به ایران بازگردند. کشورهای اروپایی تلاش میکنند در چارچوب برجام منافع ایران را تأمین کنند و برای تحریمهای آمریکا چارهای بیندیشند یا از این کشور فرجههایی دریافت کنند که به همکاری بین ایران و شرکتهای اروپایی لطمهای وارد نشود، اما یکباره خبرگزاریهای فرانسه گزارش میکنند که شرکت پژو- سیتروئن قصد دارد از ایران خارج شود.
این شرکت در سال 91 هم به دنبال تشدید تحریمهای آمریکا علیه ایران از کشور خارج شده بود و این دومین بدعهدی شرکت پژو در قبال ایران است؛ بدعهدیای که نمیدانیم چه بر سر صنعت خودروی ایران و تعهدات این صنعت با حوالههای فروختهشده به مردم خواهد آورد. باوجوداین برخی کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که خروج پژو مشکلی برای صنعت خودروی ایران ایجاد نمیکند. اصلا کسی نمیداند که چرا ایران برای بار دوم به پژو اعتماد کرده و بدون درنظرگرفتن پیششرطهای لازم پای این شرکت خودروسازی را به صنعت ایران باز کرده است. علی خوانساری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبایی در این رابطه عنوان میکند: سه دهه است که خودروسازی ما در انحصار پژو- سیتروئن است. این شرکت در این سه دهه هرجوری خواسته با صنعت و مردم ما بازی کرده، اما این رفتار پژو -سیتروئن با کمک شرکتهای ایرانخودرو و سایپا و رؤسای سازمان گسترشهای وقت بوده است. به گفته او؛ از آنجا که ایران نتوانسته استراتژی مشخصی برای صنعت خودروی خود تدوین کند، یک شرکت خودروسازی فرانسوی بر صنعت ما حاکم شده و از یک سو پسماندههای خودروی خود را به ایران تحمیل کرده و از این طریق منافع وحشتناکی برده و از سوی دیگر خیال این شرکت راحت است که مدیرانی در ایران تربیت کرده که صددرصد به این شرکت وابسته هستند. به همین دلیل پژو- سیتروئن به راحتی از بازار ایران بیرون میرود و خیالش راحت است که هرجا به نفعش باشد، بار دیگر به ایران بازخواهد گشت.
رفتوبرگشتهای با منفعت
بدون شک در عقد قرارداد با شرکتی که یکبار بدقولی کرده و به تعهداتش با ایران عمل نکرده است، باید جانب احتیاط را بیشتر از سایر شرکتها رعایت کرد. اما گویی در قرارداد با پژو خبری از اقدامات پیشگیرانه نیست. خوانساری، عضو هیئتعلمی دانشگاه علامه طباطبایی، دراینباره میگوید: در قراردادهای خودروسازی، ایرانخودرو و سایپا به منافع ملی فکر نمیکنند و آن چیزی که به آن توجه میکنند، منافع مدیران و قطعهسازان خاصی است که بر مدیران صنعت خودروی ایران تسلط یافتهاند. در قراردادها همیشه منافع این قشر را در نظر میگیرند اما به اسم منافع مردم و منافع ملی این کار را انجام میدهند. به همین دلیل پژو-سیتروئن خیالش راحت است که از ایران میرود و بعد با امتیازات بیشتر بازمیگردد. او ادامه میدهد: مدیران ایرانخودرو و سایپا هم از این وضعیت ناراحت نیستند، زیرا در این رفت و برگشت، منافع آنها بیشتر تأمین خواهد شد. قدرت و انحصار آنها بیشتر خواهد شد. به این ترتیب اینجا یک معامله دو طرفه بین مدیران ایرانخودرو و سایپا، قطعهسازان و مدیران پژو-سیتروئن شکل میگیرد. این مجموعه از ایران خارج میشود و بُعد سیاسی هم به قضیه میدهد (در صورتی که اصلا این خروج بعد سیاسی ندارد) سپس با قدرت بیشتر و انحصار بیشتر بازمیگردد و این ساختار اجازه نمیدهد که هیچ شرکت دیگری در ایران سرمایهگذاری کند. این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه میگوید: ما چند قطعهساز خاص در ایران داریم که سهم بزرگی از ایرانخودرو و سایپا را در انحصار خود دارند. این قطعهسازان اجازه ورود هیچ قطعهساز مستقلی را به ایران نمیدهند. ترفندی استفاده میکنند و میگویند قطعهسازان خارجی باید به ما متصل شوند تا در ایران کار کنند. او اضافه میکند: وقتی روحانی به فرانسه رفت و با پژو-سیتروئن قرارداد امضا شد، این قرارداد زیر نفوذ ایرانخودرو و سایپا و قطعهسازان بود. از همان ابتدا میدانستم که با وجود اینکه رئیسجمهور ما با فرانسه معامله میکند، اما نفوذ قطعهسازان و بهویژه مدیران ایرانخودرو و سایپا محال است که بگذارد منفعتی به صنعت خودرو و مردم ایران برسد. در این مدت هم پژو-سیتروئن منافع خود را برد و سود کلان برد. مدیران ایرانخودرو و سایپا و قطعهسازان خاص که برخی در سفر، همراه رئیسجمهوری بودند هم منافع خود را بردند. درحالحاضر هم خیالشان راحت است زیرا قرارداد نانوشتهای بین آنها وجود دارد که از قراردادهای نوشتهشدهای که ما میبینیم، محکمتر است. این قراردادهای نانوشته فقط منافع آنها را تأمین میکند ولی به اسم منافع ملی پیگیری میشود و به ضرر اقتصاد ایران و محیط زیست ایران است.
خروج پژو-سیتروئن قطعی نیست
با وجود آنکه خبرگزاریهای فرانسه از خروج پژو-سیتروئن از ایران خبردادهاند اما عبدالله بابایی، کارشناس خودرو خروج این خودروسازی فرانسوی را قطعی نمیداند. او میگوید: پژو-سیتروئن در حال بحث مذاکره برای کسب مجوز از آمریکا برای باقیماندن در ایران است و این مسئله را بارها در مکاتبات خود اعلام کرده است. فعلا قضاوت درباره خروج این شرکت از ایران زود است. بابایی با اشاره به تجربه خروج پژو از ایران در سال 91، خروج مجدد این شرکت از کشور را عاملی برای ضررهای مالی برای طرف مقابل معرفی میکند. او ادامه میدهد: با توجه به تجربه سال 91، آسیبهای خروج پژو از ایران برای ما زیاد نخواهد بود. محمدرضا نجفیمنش، رئیس انجمن صنفی قطعهسازان کشور، نیز درباره لغو سفر قطعهسازان خارجی به ایران بیان میکند: آنها به دلیل مبهمبودن فضای آتی کمی حضورشان در ایران را به تأخیر انداختهاند. او هم مانند بابایی معتقد است که خروج پژو از ایران برای ما ضرری ندارد و آنچه به کشور آسیب جدی وارد میکند، تشدید تحریمهای آمریکاست.
جریمه یک میلیارد دلاری چین
نجفیمنش به این پرسش که صنعت خودروسازی ایران چقدر به خارج وابسته است، اینگونه پاسخ میدهد: در خودرو سه هزار و 300 قطعه وجود دارد. یکسری مواد اولیه هم هست که اصلا در ایران تولید نمیشود. مثلا گرافیت یا کائوچوی طبیعی در ایران نداریم و برخی چیزها حتما باید از آن سوی مرزها بیاید. آنها هم درست نشانه گرفتهاند که این صنعت را تحت شرایط سخت بگذارند و اقتصادمان را فلج کنند. ایندفعه یک نقشه فلجکننده برای ما کشیدهاند که میطلبد مسئولان ما روی این مسئله کار و فکری اساسی انجام دهند. او درباره خروج پژو از ایران هم حق را به این شرکت میدهد، زیرا آمریکا 30 درصد اقتصاد دنیا را در اختیار دارد و زورگو است. اگر شرکتها به همکاری با ایران که یک درصد اقتصاد دنیا را در اختیار دارد، ادامه دهند، دیگر قادر به تجارت با آمریکا نخواهند بود و منابع مالی آنها بلوکه میشود. به همین دلیل این شرکتها حاضر میشوند که ضررهای فسخ قرارداد را بدهند و فشارهای ناشی از تحریم را تحمل نکنند.
رئیس انجمن قطعهسازان از ایجاد مشکل برای یک شرکت بزرگ چینی به دلیل همکاری با ایران و جریمه یک میلیارد دلاری این شرکت خبر داده و میگوید: فشارها به ایران و شرکتهای طرف قرارداد با ما به شدت سنگین است و باید دستگاه دیپلماسی برای آن راهکاری پیدا کند.
منبع:شرق
آخرین اخبار
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
- بی محلی خودروسازان به قطعه سازهای داخلی
- پژوپارس به آخر خط رسید
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت گلگهر برگزار شد
- زوایای ناپیدای حراج سکه
- سیف، اقدام بانک مرکزی را پسندید
- سیل در سیستان/عکس
- مسدودی 10 روزه جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال
- رتبه ایران در تولید گاز
- واردات خودرو فقط با کارت بازرگانی
- عرضه کنسرو ماهی با ۱۵ درصد تخفیف
- بارش دوباره در کشور
- کارنامه مردود دولت در واردات خودرو
- تداوم افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید