- کد مطلب : 6854 |
- تاریخ انتشار : 1 فروردین, 1395 - 22:24 |
- ارسال با پست الکترونیکی
آثار غفلت از خصوصیسازی بر اقتصاد ایران
ایی، معتقد است: شاید بتوان گفت هیچ موضوعی در ایران مانند فرآیند خصوصیسازی در کشور در طول زمان دچار فراز و نشیب در اجرا نشده است و این دگرگونی در اجرا سبب شده هدف اصلی از خصوصیسازی مورد غفلت قرار گیرد. در واقع آنقدر که بحث انتقال مالکیت در خصوصیسازی مورد بحث قرار گرفته، در زمینه تحقق اهداف خصوصیسازی که همانا بالا رفتن بهرهوری، افزایش کارایی بنگاهها و بهینهسازی تخصیص منابع است، توجه نشده است. به عبارت دیگر در مباحث صورتگرفته در رابطه با لزوم خصوصیسازی همواره این بحث مطرح میشود که موسسات و بنگاههای اقتصادی که توسط دولت اداره میشوند فاقد کارایی بوده و با توجه به اهداف دولت غالباً روند تولید در بنگاههای دولتی غیربهینه و فاقد توجیه اقتصادی است. ضمن اینکه وجود دولت در بازار امکان رقابت را از بخش خصوصی سلب میکند و سبب میشود رقابت در بازار ناعادلانه باشد که در اکثر اوقات به انحصار بازار توسط دولت منجر خواهد شد.
وی در ادامه این تحلیل که در سالنامه تجارت فردا منتشر شده، عنوان کرده است: در صورتی که در کشور ما به دلیل نوع و نحوه واگذاریها همواره مساله مورد بحث در رابطه با فرآیند واگذاری و درست بودن قیمت و مالکیت فرد جدید است اما هیچگاه این سوال پرسیده نشده که سود چند درصد شرکتهای واگذارشده پس از فروش افزایش یافته است، کارایی کدام بنگاه تولیدی بالاتر رفته یا چند درصد شرکتهای واگذارشده همچنان در حال فعالیت و تولید هستند. ضمن آنکه وجود کسری در بودجه دولت در سالهای اخیر و هزینه بالای شرکتهای دولتی، و تکلیف دولت به واگذاری سهام برای جبران بدهیهای خود و رفع کسری بودجه خود باعث شد تا عملاً زمان دولت به بررسی، آمادهسازی، قیمتگذاری و عرضه سهام اختصاص یابد و نگاه کارشناسی در این زمینه کمتر صورت گیرد.
توکلیان درباره زمینه تاریخی این موضوع بیان کرده است: در کشور ما با پایان جنگ تحمیلی و شروع دوران سازندگی نخستین زمزمههای خصوصیسازی در کشور شنیده شد، البته پیش از آن و از سال ۱۳۶۲ نیز صحبتهایی در جهت واگذاری شرکتهای دولتی به سبب مشکلات آنان در زمینه تولید و اشتغال بیان شده بود، لیکن به دلیل درگیری کشور در جنگ عملاً مجال طرح نیافت. روند خصوصیسازی به طور جدی از سال ۱۳۶۸ با واگذاری برخی شرکتها شروع و از سال ۱۳۷۰ با تصویب برنامه آن در هیات وزیران وقت بستر قانونی آن نیز فراهم شد و در واقع شروع فرآیندی بود که پس از ۲۴ سال همچنان سردرگم در پیدا کردن راهی برای به ثمر نشستن آن است. در برنامه سوم توسعه لزوم تشکیل یک سازمان مستقل برای خصوصیسازی دیده شد و در سال ۱۳۸۰ این سازمان شروع به فعالیت کرد. ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با اصل۴۴ در سال ۱۳۸۴ در واقع موتور محرک این واگذاریها شد تا بخش خصوصی در ایران جایگاه خود را پیدا کند.
او در ادامه اظهار کرده است: مشکلی که در این سالها همواره گریبانگیر دولت بوده و مورد انتقاد اقتصاددانان نیز است، بحث نحوه واگذاریهاست. از آنجا که دولت در این سالها بیشتر در تکاپوی واگذاری شرکتها بوده و کمتر نگرانی در مورد اثربخش بودن آن از خود نشان داده، انتقادات مطرحشده نیز در سالهای اخیر پیرامون این قضیه بوده است. در حقیقت مشکل واگذاری سهام دولتی و خصوصیسازی صنایع نهتنها در ایران بلکه در سایر کشورهای در حال توسعه و کشورهای کمونیستی سابق نیز وجود دارد و به جز چند کشور موفق در این زمینه همواره اینگونه واگذاریها با رانت و مشکلات سیاسی و اجتماعی روبهرو شده است. البته یک تفاوت عمده هم در این زمینه بین کشور ما با سایر کشورها وجود دارد و آن این است که بسیاری از شرکتهای واگذارشده نهتنها در مسیر ادامه تولید قرار نگرفتند بلکه پس از چند صباحی تولید آنها متوقف و ماشینآلات، زمین و ساختمان آن به مبلغی بسیار بالاتر از قیمت خرید به فروش رفت.
این استاد اقتصاد سپس عنوان کرده است: در کنار این قضیه میتوان قضیه فروش سهام به شرکتهای دولتی و نیمهدولتی را مورد اشاره قرار داد. تجربه ناموفق واگذاری سهام به افراد خصوصی واقعی از جمله در داستان واگذاری شرکت فولاد خوزستان به یک سرمایهگذار بخش خصوصی نشاندهنده ضعف کشور در زمینه قوانین است که سبب شده تمایل دولت برای واگذاری به بخش شبهدولتی افزایش یابد. این امر سبب شده روند خصوصیسازی در کشور طی این مدت به دو گونه ناموفق «اختصاصیسازی» و «خصولتی» شدن تعبیر شود که اولی نشاندهنده واگذاری بدون ضابطه شرکتهای دولتی به افراد در بخش خصوصی بدون در نظر گرفتن قیمت واقعی آن و دومی مربوط به واگذاری این شرکتها به بخشهای نیمهدولتی و شبهدولتی است.
او در ادامه درباره سازمان خصوصیسازی، آورده است: سازمان خصوصیسازی، به موجب ماده (۱۵) قانون برنامه سوم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۷۹ و پس از تغییر نام، اهداف و اساسنامه سازمان مالی گسترش مالکیت واحدهای تولیدی تشکیل شد و از خردادماه سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را با اهداف جدید آغاز کرد. بر اساس قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی مقرر شده بود که تا پایان سال ۱۳۹۳ کلیه واگذاریها که حدود ۱۱۰۰ شرکت را بالغ میشد، صورت پذیرد که با توجه به ناتمام ماندن و واگذاری در حدود تنها نیمی از این شرکتها، ادامه واگذاریها برای سالهای بعد نیز این مهلت تمدید شد.
توکلیان در ادامه این تحلیل که در شماره 170 مجله تجارت فردا منتشر شده، درباره روند فعالیت سازمان خصوصیسازی عنوان کرده است: برای مشخص شدن روند فعالیت سازمان خصوصیسازی به بررسی عملکرد این شرکت از ابتدای سال ۱۳۸۰ تا پایان بهمنماه سال ۱۳۹۴ میپردازیم. بر اساس آمار ارائهشده در سایت سازمان خصوصیسازی تاکنون در حدود ۱۴۰۴ هزار میلیارد ریال سهام واگذار شده است که از این میزان 58.1 درصد واگذاریها که معادل 813.6 هزار میلیارد است از بابت فروش سهام یا دارایی بوده است، 20.5 درصد که در حدود 287.9 هزار میلیارد ریال است بابت رد دیون دولت و 21.4 درصد معادل 534.2 هزار میلیارد ریال نیز در قالب طرح سهام عدالت واگذار شده است. در این راستا به نظر میرسد دولت در سال ۱۳۹۴ تمایلی جهت واگذاری سهام در راستای سهام عدالت ندارد، همچنین سیاست دولت در رابطه با واگذاری دارایی و سهام خود در قالب رد دیون به دلیل رانتهای ایجادشده در آن تغییریافته است و در سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ در این طرح واگذاری صورت نگرفته است.
او سپس به نام بردن از سال 1392 به عنوان سال طلایی سازمان خصوصیسازی اشاره کرده است: در این میان سال ۱۳۹۲ را میتوان به قول مدیران سازمان خصوصیسازی سال طلایی سازمان معرفی کرد که در حدود 32.3 درصد واگذاریها در این سال انجام شده است. پس از این سال، سالهای ۱۳۸۸، ۱۳۸۶ و ۱۳۹۰ به ترتیب با 18.2 درصد، 11.3 درصد و 9.7 درصد قرار گرفتهاند. با این حال در سال ۱۳۹۳ و ۱۱ماهه ۱۳۹۴ روند واگذاری کند شده و در این دو سال به ترتیب 3.7 درصد و 1.8 درصد واگذاریها صورت پذیرفته است.
این استاد اقتصاد همچنین بیان کرده است: از سوی دیگر 48.9 درصد واگذاریهای صورتگرفته از طریق بورس انجام شده که در حدود 816.2 هزار میلیارد ریال از واگذاریها را شامل میشود. پس از آن واگذاری از طریق مزایده با سهم 38.2 درصد و ارزش ریالی 536.8 هزار میلیارد ریال در رتبه دوم قرار دارد، واگذاری از طریق فرابورس نیز 12.7 درصد از کل واگذاریها را دربر دارد و در آخر واگذاری از طریق مذاکره با 0.3 درصد سهم در پایینترین جایگاه قرار دارد. مزیت استفاده از بورس و فرابورس در واگذاریهای انجامشده در عدم امکان دخالت در تعیین خریدار و شفافتر بودن آن است ضمن آنکه شرکتهای زیانده و برخی شرکتهای خاص از طریق مزایده واگذار شدهاند.
او در عین حال اظهار کرده است: البته دولت یازدهم با اشاره به انجام ۳۷ درصد واگذاریها از ابتدای نیمه دوم سال 1392 تا پایان بهمنماه سال 1394 عملکرد خود را در این زمینه مثبت میداند اما با توجه به توضیحات ارائهشده بیشتر این عملکرد در سال ۱۳۹۲ رخ داده و در سالهای 1393 و1394 عملاً این واگذاریها کند شده است.
توکلیان سپس عنوان کرده است: به نظر میرسد دولت یازدهم با توجه به آمار ارائهشده، تمایل چندانی به ادامه روند خصوصیسازی ندارد و ضمن انتقاد از نحوه واگذاریها در گذشته این شیوه واگذاری را عملاً راهی جهت تقویت برخی نهادهای شبهدولتی میداند، از اینرو از روند واگذاری در سال 13۹۳ و 13۹۴ به شدت نسبت به سال ۱۳۹۲ کاسته شده است. از سوی دیگر مخالفت برخی وزارتخانهها از جمله وزارت نفت با واگذاری شرکتهای زیرمجموعه خود نیز به این روند دامن زده است. البته باید گفت هدف از واگذاری شرکتهای دولتی نباید تنها تغییر مالکیت باشد بلکه انتخاب روند درست در واگذاری اثرات مثبتتری بر اقتصاد خواهد داشت.
آخرین اخبار
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
- بی محلی خودروسازان به قطعه سازهای داخلی
- پژوپارس به آخر خط رسید
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت گلگهر برگزار شد
- زوایای ناپیدای حراج سکه
- سیف، اقدام بانک مرکزی را پسندید
- سیل در سیستان/عکس
- مسدودی 10 روزه جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال
- رتبه ایران در تولید گاز
- واردات خودرو فقط با کارت بازرگانی
- عرضه کنسرو ماهی با ۱۵ درصد تخفیف
- بارش دوباره در کشور
- کارنامه مردود دولت در واردات خودرو
- تداوم افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید