- کد مطلب : 6942 |
- تاریخ انتشار : 4 فروردین, 1395 - 13:13 |
- ارسال با پست الکترونیکی
سعودی ها به دنبال خصوصیسازی "آرامکو"
سران سعودی به ویژه «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد در حالی برای سرپوش گذاشتن بر بحران مالی این کشور هستند که خصوص سازی بخش های مختلف و قطع یارانه دولتی مهر تاییدی بر این مشکلات است و مهم تر اینکه خصوصی سازی حتی شرکت آرامکو را که درآمدهای آن به مثابه راز ملی سعودی بود، نیز نشانه رفته است.
ناتوانی شرکتهای سعودی از پرداخت حقوق کارمندان
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه الاخبار، در حالی که شرکت های بزرگ سعودی از پرداخت حقوق به کارمندان خود عاجز مانده اند محمدبن سلمان جانشین ولیعهد سعودی درگفتوگویی که مجله «اکونومیست» در ششم ژانویه با وی انجام داد، تاکید کرد که عربستان کاملا از بحران دور است.
وی در این مصاحبه به تشریح برنامههای اقتصادی خود پرداخته و گفت این برنامهها می تواند موجب تقویت درآمدهای غیرنفتی شده و کشور را از سقوط اقتصادی نجات دهد.
تصمیم محمد بن سلمان برای خصوصی سازی منافع عمومی
اما واقعیت این است که محمد بن سلمان در مورد خصوص سازی منافع عمومی و تعدادی از نهادهای نظامی و شرکت های دولتی صحبت کرد و همچنین به اعمال مالیت های جدید اشاره داشت.
پذیره نویسی سهام شرکت آرامکو
به نظر میرسد خطرناک ترین چیزی که در این مصاحبه از آن پرده برداشته شد، نیت محمد بن سلمان برای اعلام پذیره نویسی سهام شرکت آرامکو بود.
در همین ارتباط «خالد الفالح» رئیس شرکت آرامکو بیست و ششم ژانویه در مصاحبه با شبکه العربیه تلاش کرد از شدت اظهارات محمد بن سلمان در گفت وگو با اکونومیست بکاهد، در نتیجه توضیح داد که پذیره نویسی سهام این شرکت شامل ذخایر نفتی سعودی نمی شود بلکه فقط به توان شرکت برای تبدیل ذخایر نفت به ارزش نقدی محدود می ماند.
فاش شدن بودجه کلی شرکت آرامکو
به هر حال این اقدام مسئولان سعودی برای نخستین بار از بودجه کلی این شرکت پرده بر می دارد زیرا این موضوع «رازی ملی» است چرا که اقتصاد سعودی به طور اساسی متکی بر درآمدهای نفتی است به اضافه اینکه نفت به مثابه قدرت ژئو سیاسی این کشور است.
بر اساس شاخص های موجود چنانچه روند نزولی بهای نفت ادامه پیدا کند که البته اینگونه نیز پیش بینی می شود، باید گفت که عربستان ذخایر نفتی خود را در طول چهار یا پنج سال از دست می دهد و اگر برای جبران این وضعیت به قرض گرفتن متوسل شود، ممکن است این موضوع فقط برای دو یا سه سال آینده به تاخیر بیفتد.
عربستان سخت نیازمند منابع مالی است
از همین رو برنامه فروش بخشی از آرامکو در واقع در راستای تلاش برای به تاخیر افتادن پایان درآمدهای نفتی سعودی است زیرا عربستان سخت نیازمند پول است و این موضوع را می توان با نگاهی گذرا به آمار موسسه «نقد عربی- سعودی» در مورد میانگین کسر بودجه در سال 2015 که بالغ بر 21.6 درصد بود، متوجه شد حال اینکه این رقم در سال 2014، سه درصد اعلام شده بود.
خوش باوری سران سعودی در مورد جبران کسر بودجه
جالب اینکه در پرتو پیش بینی های بسیار خوشبینانه عربستان میانگین کسر بودجه در سال 2016 به 13 درصد خواهد رسید.
اینجا باید به دو موضوع اشاره داشت، اول اینکه صندوق بین المللی پول با عربستان هم عقیده نیست زیرا پیش بینی کرده است که میانگین کسر بودجه به 20 درصد برسد.
دوم اینکه آمار سعودی بسیار خوشبینانه و برگرفته از محاسباتی است که بر اساس آن بهای هر بشکه نفت 50 دلار در نظر گرفته شده است، حال آنکه در شرایط کنونی دسترسی به این رقم آسان نخواهد بود.
بحران نفت و نقش عربستان
عربستان سعودی در شدت یافتن بحران نفت نقش اساسی ایفا کرد به این معنی که گزارش اکونومیکس حاکی از این است که عامل اصلی سقوط بهای نفت مخالفت اوپک با تعیین سقف تولید به منظور مقابله با شرکت های نفت صخره در آمریکا بود و باید در نظر داشت که آمریکا بر اوپک سلطه دارد.
این در حالی است که شرکت های نفت صخره آمریکا سالها از افزایش بهای نفت برای توسعه راهکارهای تولیدی خود و رقابت با بهای نفت در بازار جهانی بهره برداری کردند.
ضربه اقتصاد روسیه از سیاست های نفتی سعودی
علاوه بر این سیاست های عربستان به اقتصاد روسیه ضربه زده و موجب شد ایران تحت تاثیر عوامل متعدد از جمله ژئو سیاسی و اقتصادی نتواند به به بازار جهانی نفت بازگردد.
در این میان اعضای اوپک بارها در مورد تعیین سقف تولید با یکدیگر رایزنی کردند که همه این نشست ها و تبادل نظرها ناکام ماند، زیرا عربستان سقف تولید خود را افزایش داد.
توافق بیحاصل روسیه و عربستان برای کاهش تولید نفت
این روند به همین ترتیب ادامه یافت تا اینکه «علی النعیمی» وزیر نفت عربستان و «الکساندر نواک» وزیر انرژی روسیه در ژانویة 2015 در مورد کاهش تولید نفت به توافق رسیدند و قطر و کویت به اضافه ونزوئلا نیز با آن موافقت کردند اما این توافق اجرایی نشد.
شرط و شروطهای سعودی برای کاهش تولید نفت
یکی از دلایل اجرایی نشدن این توافق این بود که در آن یک بند آمده بود که بر اساس آن کاهش تولید نفت به مشارکت ایران و عراق در این روند مشروط شده بود که این محال بود زیرا عراق به دلیل نیاز مبرم به کسب در آمد میزان تولید خود را به میزان بی سابقه ای افزایش داده است.
اما ایران نیز بارها تاکید کرد که در صدد است پس از لغو تحریم ها سهم تولید نفت خود را افزایش دهد.
در اینجا باید در نظر داشت که حتی قبل از ورود کامل تولید نفت ایران به بازار و بدون در نظر گرفتن افزایش تولید نفت صخره در چین و نیز آغاز تولید در استرالیا و آرژانتین، این مازاد نفت در بازار جهانی بالغ بر دو میلیون بشکه در روز بود.
توجیه وزیر نفت سعودی برای خودداری از کاهش تولید نفت
در این میان پس از آنکه تلاش ها برای دستیابی به راهکار همکاری بین کشورهای تولید کننده نفت ناکام ماند، عربستان گزینه ای نداشت جز اینکه وزیر نفت آن اعلام کند که تولید نفت خود را کاهش نخواهد داد.
وی در توجیه این رویکرد گفت، بهای پایین نفت، تولید کنندگان نابرابر و به عبارت بهتر تولید کنندگان نفت صخره را از بازار خارج خواهد کرد.
عربستان از قافله تکنولویی تولید نفت عقب مانده است
اما اظهارات النعیمی در حالی بود که روشن است عربستان قدرت رقابت با تحولات شتابان تکنولوژی استخراج و تولید نفت صخره را ندارد.
به هر حال کاهش بهای نفت تا هر بشکه 40 دلار عربستان را در برابر معادله سختی قرار می دهد به این معنی که با هر بار افزایش بهای نفت، تولید شرکت های تولید کننده نفت صخره با هزینه پایین و قیمت های رقابتی نیز ا فزایش می یابد.
بحران شدید کسر بودجه
شاید تصور اینکه عربستان گرفتار کسر بودجه باشد، دشوار است اما مجموعه عوامل و از همه مهم تر بحران نفت در کشورهای تولید کننده نفت و هزینه جنگ های نیابتی در یمن و سوریه موجب بروز وضعیت مالی نگران کننده برای عربستان خواهد شد.
اکنون که منابع نفتی عربستان به عنوان ستون فقرات اقتصاد این کشور در حال خشک شدن هستند باید به یاد داشت که ریاض قادر بود با استفاده از درآمدهای نفتی جدیدترین خدمات و کالاها را خریداری کرده و زیرساختهای خود را توسعه بخشد اما وارد کشمکش ژئو سیاسی در دو بخش زیر شد:
- بخش سیاسی و نظامی
عربستان در این راه جنگ پرهزینه علیه یمن را به راه انداخت بدون اینکه پایان آن مشخص باشد.
ریاض به این هم اکتفا نکرد بلکه گروههای مسلح اسلامگرا و مخالفان سوری را تحت حمایت خود قرار داد حال آنکه ذخایر مالی آن در حال تمام شدن است به ویژه اینکه کمک های مالی آن به کشورهایی که مشکل اقتصادی دارند از جمله مصر، سودان و پاکستان در حالی ادامه یافت که عربستان از این راه به دنبال تشکیل ائتلاف سیاسی در برابر ایران بود آن هم در شرایطی که تهران در حال رها شدن از محدودیت های بین المللی است که سالها بر آن تحمیل شد.
-بحران های داخلی
روند امور در داخل عربستان نیز نوید بخش نیست، زیرا آمار گزارش های مالی زنگ خطر را به صدا در آورده و حاکی از تلاش سران سعودی برای کاهش هزینه های عمومی است تا جایی که این کشور به عنوان یک نظام پادشاهی رو به هرچه ضعیف تر شدن است .
افزایش نرخ تورم در عربستان
اما صرفه جویی و در پیش گرفتن سیاست ریاضت اقتصادی، بخش های حیاتی عربستان از جمله خدمات اساسی، انرژی و پزشکی و آموزشی را تحت تاثیر قرار خواهد داد، حال آنکه گزارش موسسه صندوق پول عربی سعودی از افزایش نرخ تورم در این کشور در سه ماهه نخست سال جاری میلادی خبر داده است.
پیش بینی ها حاکی از این است که فشارهای ناشی از تورم در حال هرچه شدیدتر شدن است و این وضعیت ناشی از کاهش یارانه دولتی سوخت و انرژی است.
فشارهای تورمی
به نظر می رسد بحران مالی عربستان مقطعی نیست، هرچند سران سعودی وجود بحران را منکر می شوند اما شرایط به سمتی پیش رفته است که سرمایه داران سعودی حدود 80 میلیارد ریال را به ارز خارجی تبدیل کردند و میانگین سپرده گذاری در بانک های سعودی نیز هر ماه با یک درصد کاهش همراه است به گونه ای که این وضعیت به معنی آغاز روزهای اول بحران مالی است.
از آنچه گفته شد معلوم می شود که عربستان به سمت همان مسیر اجباری سوق می یابد که پیش از این بسیاری از کشورهای بحران زده آن را پیمودند.
به عبارت دیگر عربستان وارد مسیر کاهش هزینه های دولتی و خصوص سازی بسیاری از شرکت ها و بخش های حاکمیتی و نیز اعمال مالیات بر درآمد شده است.
خصوصی سازی مملکت سعودی
محمد بن سلمان در مصاحبه اکونومیست به برخی پروژه های جدید اشاره کرده و آن را جهش منحصر به فرد اقتصاد سعودی برشمرد که از طریق سرمایه گذاری در بخش های مختلف از جمله معادن، گردشگری مذهبی، انرژی و برخی بخشهای دیگر تحقق می یابد که در آن سرمایه گذاری نشده است.
به گفته او این روند به این ترتیب است که دولت برای پذیره نویسی در این بخش ها فراخوان می دهد به اضافه اینکه بخش های پزشکی و آموزشی و نیز بخش های عمومی و بسیاری از شرکت ها خصوصی سازی شده و مالیت هایی برای این بخش ها در نظر گرفته می شود و یارانه دولتی از این بخش ها کاهش می یابد.
عبور عربستان از بحران بعید است
به بیان دیگر بن سلمان که از خطر این اقدامات با خبر است، به دنبال این است که اینگونه وانمود کند که بحران موجود فقط «دردهای ناشی از توسعه» است که یک کشور در پی روند توسعه با آن روبه رو می شود در حالی که واقعیت حاکی از این است که نظام سعودی به سمت بحرانی پیش می رود که بعید است بتواند از آن عبور کرده و شکل و ساختار کنونی خود را حفظ کند.
عربستان رو به سمت ضعف
به هر حال در چشم انداز آینده عربستان عوامل متعددی دیده می شود که حاکی از ضعف نظام حاکم آن است، مهم ترین این عوامل عبارت است از:
-ناتوانی عربستان در کنترل بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاست داخلی.
-کودتاها و تنشهای موجود در داخل خاندان حاکم که با مخالفت شدید با ملک سلمان بن عبدالعزیز و محمد پسر او همراه است.
این اختلافات تا جایی است که امیر «سعود بن سیف النصر» در صفحه توئیتر خود بن سلمان را «احمق» توصیف کرده و او را مسئول بحران موجود در کشور دانست.
-افزایش تکاپوی سیاسی در شرق عربستان به اضافه حملات تروریستی به این کشور.
-کاهش نقش عربستان در رخدادهای منطقهای و تاثیرگذاری بر آن.
آخرین اخبار
- واکنش قوه قضائیه به روند واگذاری ایرانخودرو
- توقف موقت صدور مجوز خریدوفروش آنلاین طلا
- افتتاح ۵ پروژه صنعتی در منطقه گل گهر با حضور وزیر صمت
- تورم 32 درصدی دیماه 1403
- معدن کاری زیر زمینی راهکار توسعه پایدار صنعت فولاد
- مرز تاریخی تالار شیشه ای شکسته خواهد شد؟
- کوثری: آمریکا FATF را هم اداره میکند
- یارانه 25 میلیون نفر حذف میشود
- مسیر قیمت در سال ۲۰۲۵ به کدام سو خواهد رفت؟
- نقدینگی ۹ هزار و ۳۹۲ هزار میلیارد تومان شد
- عذرخواهی پوتین از آذربایجان
- بازار طلا از نقره عقب می ماند؟
- تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در گل گهر سیرجان
- ادعای عجیب درباره سرمایهگذاری سایپا در سوریه
- در کنار کار سختی که دارید محوریت خانواده را حفظ کنید
- پیش بینی شرکت مزاری از آینده بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۵
- نرخ تورم آبان ماه اعلام شد
- بورس تا پایان سال سوپرایز می شود
- پیشبینی قیمت دلار تا پایان 1403
- وزیر صمت با لباس گرم در پویش کاهش دو درجه ای سامانه های حرارتی
- تجلیل معاون رییس جمهور از مدیرعامل گل گهر
- پیش بینی همتی از قیمت بیت کوین
- عرضه 1 میلیون قطعه سکه در بازار
- شرایط خرید سکه ضرب ۱۴۰۳ از مرکز مبادله اعلام شد
- کسب نشان زرین دوستاره برای گل گهر
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- رئیس جمهور ایران شهید شد
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید